Dag Tjemsland web site

asia91n-europes-europeasia97

 

Travels: India/Nepal 1991

Reisebrev nr. 1

e) To teologer i India

Til slutt nå vil jeg bare kort fortelle om møtet med to markerte skikkelser i indisk, kristen teologi. Det ene møtet var med Moti Lal Pandit, DCI's mann i Delhi. Han maktet å kraftig provesere min (vår?) identitet som kristen fra en vestlig kultur. Mye måtte jeg bare stilltiende akseptere, som f.eks. den europeiske, kristne histories bidrag til kolonialisme og kulturmord, og de negative konsekvenser av europeisk, luthersk kulturimport til India.

Men mye annet fikk jeg trang til å protestere mot. Hans stolte, indiske, kulturidentitet får han nesten til å falle i samme grøft selv. Der indere er moralistiske og tradisjonsbundne, er det farlig å blande det med hva som et kristent budskap. Dette med indisk feminitet kontra europeisk maskulinitet er også kulturbestemt, og en pervers misforstått patriarkalisme bør ikke nødvendigvis gi grunnlaget for en enten/eller tenkning, men kanskje en mer kvalitativt-rettet hvorfor/hvordan.

Vi har mye tung og tragisk historie å dra på i den kristne tradisjon i Europa (f.eks. kjettertid og slavehandel) som inderne er herlig befridd fra. Det må ikke lede oss til å falle flatt for en totalt annerledes orientalsk menneskeholdning og væremåte. Vi må grundig og kritisk gå igjennom hele vår identitet som materialistiske og arrogante européere - forkaste og fortrenge det forkastelige, men stolt holde frem kvalitetene i europeisk, kristen menneskekultur. Da vil et gjensidig vennskap med orienten og dens kultur virke utviklende og stimulerende for alle parter.

Etter Motis totale nedsabling av europeisk misjonshistorie, var det befriende og fortrøstende og møte en ekte og ærlig misjonær i dansken Lars Peter Larsen - en mann all saklig misjons -og kulturkritikk preller av på. Han arbeidet i Sør-India i perioden 1890-1930, grunnla UTC (United Theological College) og gjorde en formidabel innsats for å transformere evangeliet til indisk språk og kultur, på indiske premisser. En "back to basic"-forkynnelse som ikke åpnet en tomme for tverrkirkelig svampkastning og energi-sløseri, men som bare hadde én drivkraft i hele sin virksomhet: Jesus som den personlige og inderlige kjernevenn, som visker ut alle barrierer og murer som menneskene bygger mellom hverandre. Denne type stabiliserende motivasjon og inspirasjon er kjærkomment i en livssituasjon som ellers leverer mye opprivende, men fruktbar provokasjon og frustrasjon.


De aller mest varme tanker til, og lengsler etter dere alle!

Gud velsigne dere!

UTC, Bangalore, 6. desember 1990.


Dag Tjemsland © 1995-2001

Audio-Video Writings Travels Past Present Contact North The Mediterranean Asia 97